Cairns, where the reef meets the rainforest

Vanaf Alice Springs zijn we naar Cairns gevlogen. We wilden eigenlijk naar Darwin, maar de weersverwachting gaf alleen maar regen aan en dan is het Kakadu Park gesloten. We namen dus geen risico.

In Cairns hadden we prachtig weer. Cairns ligt in het noordoosten aan de kust. Het is een goede uitvalsbasis om te duiken bij het Great Barrier Reef. Maar ook om tochten te maken naar het Noorden. Het Tropische regenwoud waar we doorheen reden staat op de Wereld Erfgoed Lijst. Het is er prachtig. We hebben een boottocht gemaakt over de Daintree rivier. De gids vertelde veel over de flora en de fauna. We hebben drie krokodillen gezien! We zijn doorgereden naar Cape Tribulation. In ons optimisme hadden we ons badpak meegenomen. Er stonden echter overal waarschuwingsborden om niet te gaan zwemmen. We vroegen het aan een Ranger en hij zei dat we het geen tien minuten zouden overleven. Vanwege gevaarlijke kwallen en de krokodillen. Dus maar niet gezwommen. De stranden zijn witte zandstranden en met recht wordt het genoemd: ‘daar waar het regenwoud het rif ontmoet’. De bomen staan tot op het strand. Op de terugweg hebben we door de Mossmankloof gelopen, een kloof ook weer dwars door het regenwoud.

De volgende dag hadden we een tocht geboekt naar het Great Barrier Reef. We hebben allebei ons duikbrevet en we hebben drie duiken gedaan. Nu is Griekenland ook onder water mooi en de Rode Zee heeft ook prachtig koraal en mooie vissen. Maar wat ik hier zag sloeg werkelijk alles. Wat een mooie onderwaterwereld! Zoveel verschillend koraal, zeeanemonen en zoveel gekleurde vissen. We zagen ook een groot waterschildpad. Bovendien heb ik dieren gezien waar ik het bestaan niet van wist, zo apart. Rinske heeft bij haar camara een onderwaterbehuizing en heeft hele mooie foto’s gemaakt. Maar alles staat op mijn netvlies en dat is het belangrijkste.