Het dorp Archaia Epidavros

In Myceense tijden was Epidavros een grote plaats met 80.000 inwoners. Tegenwoordig is het een klein vissersdorp met ongeveer 2000 inwoners, die voornamelijk leven van landbouw en visserij en in de zomer van het toerisme. Wanneer men met de auto vanuit Korinthe Epidavros nadert ziet men dat het dorp omringd wordt door sinaasappel- en olijfbomen. In het voorjaar ruikt de hele omgeving naar de sinaasappelbloesems. Het dorp heeft een gezellige vissershaven waar men ’s morgens de vis rechtstreeks van de visser kan kopen. Rond de haven zijn vele restaurants en taverna’s waar men van de grote verscheidenheid aan Griekse gerechten kan genieten. Aan de haven is de duikschool 'Scuba Blue' gevestigd. Een professionele duikschool zowel voor beginners als voor gevordeden. In de zomer is er in de maand juli elke vrijdag- en zaterdagavond een markt waar men de plaatselijke agrarische producten kan proeven en kopen.

Het schiereiland Nisi

Rechts van de haven ziet u een schiereiland. Op dit schiereiland lag vroeger de ‘akropolis’ of ‘bovenstad’. Op de heuvel staat een klein kerkje en men vindt er nog resten van muren. Ook ligt hier het kleine theater dat beneden als een schelp tegen de heuvel ligt. Het theater is gebouwd in de 4e eeuw voor Christus en heeft 18 rijen zitplaatsen. In 1972 werd begonnen met de opgraving, maar men is nog steeds bezig om nieuwe stukken op te graven. In september 2011 is hier een beeld van de god Hermes opgegraven. Sinds 1995 is het theater weer in gebruik. In de maand juli wordt er elke vrijdag- en zaterdagavond een muziek- of theatervoorstelling gegeven.
Aan de andere kant van het schiereiland vindt men onder het wateroppervlak de ‘verzonken stad’, resten van Epidavros die na een vulkaanuitbarsting van de vulkaan op Methana onder water zijn verdwenen. Deze resten zijn nog goed te zien.

De stranden van Epidavros

Epidavros heeft vijf verschillende stranden en ze zijn alle vijf een bezoekje waard.
Het eerste strand ligt links van de kerk van Epidavros en heet Vagonia beach. Op dit strand is erg weinig schaduw. Er is wel een omkleedhokje.
Wanneer men te voet over de rotsen links van het strand klimt, komt men op Kalamaki beach. Het strand is erg rustig en het water is er ook erg mooi. Er zijn echter geen voorzieningen.
Het derde strand is het strand op het Nisi. Dit is een schiereiland gelegen op de overgang tussen de twee baaien. Het is erg geschikt om met kinderen te zwemmen, want het strand loopt geleidelijk af de zee in. 
Dan is er het strand waar u kunt snorkelen om de resten van de verzonken stad te bekijken. Men kan over de muren lopen en de restanten van de kruiken voor de opslag van olie en wijn zien. Er zijn gratis ligbedden. Ook kan men hier voor een redelijke prijs heerlijk vis eten.
Het vijfde strand is het strand bij Galasi. Dit strand ligt bij de campings en is ’s zomers erg druk. Ook hier zijn gratis ligbedden en kan men iets drinken.

Het theater van Epidavros

Van het tegenwoordige dorpje Archaia Epidavros is het slechts 10 minuten rijden naar het beroemde theater van Epidavros. Het is het best bewaarde theater van Griekenland en de akoestiek is zo goed dat de voorstellingen, die in de zomer gegeven worden zonder versterking plaatsvinden. Als men vanaf de 'orchestra', het ronde speelvlak waar de voorstelling plaats vond, zachtjes fluistert is op de bovenste rijen ieder woord verstaanbaar. Altijd zijn er wel mensen die dit uitproberen en soms kan men een ware talentenjacht horen.
Het theater biedt plaats aan 14.000 toeschouwers en is gebouwd in de 4e eeuw v. Chr., terwijl de bovenste rijen in de 2e eeuw v. Chr. zijn toegevoegd. In het midden van de orchestra ligt nog een marmeren plaat op de plaats waar het altaar voor Dionysos stond. Het theater in de oudheid is ontstaan rond de Dionysos-cultus, waarbij zang, dans en toneel een grote rol speelden.

Het heiligdom van Asklepios

Hoewel tegenwoordig de meeste bezoekers in de eerste plaats komen voor een bezoek aan het theater, kwam men vroeger voor een bezoek aan het heiligdom van Asklipios, de god van de geneeskunde. De praktische geneeskunde die hier plaatsvond was een mengeling van traditionele kennis, magie en psychologische therapie, maar wel volgens methoden die overgedragen konden worden. Slangen speelden hierbij een belangrijke rol. De esculaap, de slang die zich rond een staf kronkelt, is nu nog het symbool van de hedendaagse geneeskunde.
Het heiligdom bestond uit een tempel met daarachter het zogeheten ‘Abaton’, waar de patiënten de nacht doorbrachten om genezing te vinden. Naast de tempel is een ‘tholos’, of ‘thymele’, een rond bouwwerk met diverse zuilencirkels, maar archeologen zijn het nog niet eens over de functie van het gebouw. De architect was Polykleitos de Jongere, die ook de architect van het theater was.
De archeologische opgraving bestaat uit nog een aantal gebouwen, waaronder het propylon, een gymnasium, een stadion en het hotel met 2 verdiepingen en 160 kamers voor de pelgrims.