Kalavryta is een heel bijzonder dorp. Op 13 december 1943 is hier heel de mannelijke bevolking van 13 jaar en ouder door de Duitsers geëxecuteerd. De klok van de kerk staat nog steeds stil op de tijd van deze gruwelijke gebeurtenis. Aan deze gebeurtenis een museum geweid in de school waarin de hele bevolking werd samengedreven en waar de mannen en jongens gescheiden werden van de vrouwen. Het is een mooi en ingetogen museum dat duidelijk de gebeurtenissen van deze episode uit de geschiedenis weergeeft. Kalav044 (Small)U kunt te voet naar de plaats van executie even buiten het dorp, waar een monument is opgericht met de namen van alle omgekomenen en waar u in het gras de woorden ‘vrede’ en ‘nooit meer oorlog’ ziet staan. In een kapelletje branden kaarsen voor alle doden.
Kalavryta is op verschillende manieren te bereiken. U kunt er natuurlijk met de auto naar toe. U rijdt naar Korinthe en neemt de snelweg richting Patras. Na ongeveer een uur rijden neemt u de afslag naar Kalavryta. Wanneer u voor deze manier van reizen kiest kunt u tevens 8 km. voor Kalavryta het klooster Mega Spileo bezoeken. Dit klooster heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de Griekse vrijheidsstrijd tegen de Turken in de jaren 20 van de 19e eeuw. Het klooster is in een enorme rots uitgehouwen. Na uw bezoek aan Kalavryta kunt u 13 km. doorrijden naar de ‘grotten van de 13 meren’. Deze onderaardse meren zijn pas in 1964 ontdekt en een bezoek is erg indrukwekkend. Wanneer u de grotten heeft bezocht kunt u over de bergen via Nemea weer terugrijden naar Epidavros.
Een andere, heel bijzondere manier om Kalavryta te bezoeken is met de tandradbaan. Dit treintje vertrekt uit Diakofto. U neemt van de snelweg de afslag Kalavryta, maar rijdt dan enkele kilometers door naar het station in Diakofto. In het hoogseizoen is het verstandig de plaatsen tevoren te bespreken, want het is maar een klein treintje, dat maar enkele keren per dag vertrekt, maar veel toeristen kiezen voor deze tocht. En terecht, want de rit door de bergen is meer dan de moeite waard. De heenreis duurt 1 uur en 20 minuten, de terugreis iets korter. U kunt op elk station treinkaartjes kopen. Een kaartje voor een enkele reis kost 9,50.