Mandi Extra Virgin Olijfolie is het exclusieve product van Marinus en Ineke van Wijhe. Sinds 2003 eigenaar van een kleine olijfgaard in Archaia Epidavros dat gelegen is in de ongerepte groene heuvels aan de noordoost zijde van de Peloponessos nabij het oude theater van Epidavros en de opgravingen van Asklipios.

De olijfgaard telt 135 voornamelijk oude olijfbomen die met de grootste zorg onderhouden worden. Ook wordt er nauw samengewerkt met een aantal gelijkgestemde olijfboeren uit het dorp die op dezelfde traditionele wijze de olijfgaarden onderhouden. Zo krijgt iedere olijfboom tussen 15 juli en 1 augustus ongeveer 20 liter water.

Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en tussen de bomen worden geen andere gewassen verbouwd. Een mooie bijkomstigheid is dat er in de directe omgeving geen vervuilende bedrijven en industrieƫn te vinden zijn, geen vliegveld, pompstation en snelwegen. De olijfgaarden liggen op noordwest zijde in de heuvels langs de kust bij Oud Epidavros op een hoogte van 120 meter boven het zeeniveau. Het milde zeeklimaat in deze streek is ideaal voor de olijfteelt waardoor Mandi Extra Virgin olijfolie zijn eigenzinnige smaak krijgt.

In de periode december- januari hebben de olijven hun optimale rijpheid bereikt. Op ambachtelijke wijze worden de olijven handmatig met kleine harkjes in de richting van de bladgroei uit de bomen geritst en vallen op speciale netten die tussen de bomen zijn uitgespreid. Het is bewezen dat deze authentieke wijze van oogsten voor de boom en de olijfgaard het meest natuurlijk is. Na de oogst worden de bomen gesnoeid. Oude vruchtdragende takken worden verwijderd om jonge takken licht en lucht te geven voor de volgende bloei.

In kunststof kratten van maximaal 40 kilo worden de olijven op de boerderij handmatig ontdaan van bladeren en takjes. Daarna worden de olijven naar de pers gebracht.

Bij de olijfpers ondergaan de olijven het volgende proces :

Wassen met koud water

In een grote centrifuge worden de olijven verpulverd.

De massa wordt door een schroefpers een half uur gelijkmatig verdeeld en nogmaals gecentrifugeerd tot het olijfoliesap wordt verkregen.

In een verticale tank wordt het sap gescheiden in olie, pitolie en water.

Dit hele proces, de zogenaamde koude persing levert deze heerlijke Mandi Extra Virgin Olijfolie.

Verdere persingen, zoals in Italiƫ en Spanje gebruikelijk zijn vinden niet plaats.

Ten slotte wordt de olie direct afgevuld in kunststofflessen en gesloten. Doordat niet wordt gefilterd ontstaat In de flessen een beetje depot van het nog aanwezige vruchtvlees wat het aroma en de smaak ten goede komt.

Koel en donker bewaard blijft Mandi Extra Virgin Olijfolie van topkwaliteit.