Afgelopen donderdag is het dansen weer begonnen na een zomervakantie van drie maanden. We begroetten elkaar met καλή αρχή, een goed begin, één van die typische Griekse groeten. Het is al het achtste jaar voor mij op de Griekse dansschool en inmiddels nog de enige buitenlandse deelneemster.

 Het was direct een lange avond, want er was een uitnodiging om zaterdagavond 6 oktober in Korinthe te dansen. Na de gewone les werd er door degenen die mee zouden gaan naar Korinthe nog geoefend voor de dansuitvoering aldaar.

Ik had me niet afgevraagd voor welke gelegenheid er werd gedanst in Korinthe, dus onderweg in de bus vroeg ik Nikos, onze dansleraar, naar de reden.

Het was ter herinnering aan de zeeslag bij Salamina, zei hij. Ik keek hem verbaasd aan en wroette in mijn geheugen. De zeeslag bij Salamina, een eiland in de Saronische Golf, was in 480 BC tegen de Persen. Het was een belangrijke zeeslag die door de Grieken werd gewonnen en hierdoor heeft het toenmalige Griekenland nooit tot het Perzische Rijk behoord. De Grieken zijn daar nog steeds trots op en terecht, want zij hadden met hun 366 schepen tegenover de 1207 Perzische schepen ogenschijnlijk niet veel kans om de slag te winnen. Ze lokten echter de grote Perzische schepen in de nauwe zeestraat die Salamina van het vaste land scheidt. De Grieken hadden kleine, wendbare schepen en zo was het mogelijk de Perzen te verslaan.

Sinds 12 jaar wordt dat nu elk jaar herdacht (op Salamina sinds 20 jaar) en sinds drie jaar worden er dansgroepen uitgenodigd uit de plaatsen rondom de Saronische Golf en andere plaatsen die aan de zeeslag hebben meegedaan. Epidavros nam met 10 schepen deel en aan haar om volgend jaar de herdenking te organiseren. Elk jaar neemt een andere plaats de organisatie op zich.

Ik had werkelijk nooit kunnen verzinnen dat ik nog eens zou dansen op een herdenking van zo’n belangrijke historische gebeurtenis. Ik kijk al uit naar het feestje in 2020, want dan is het 2500 jaar geleden dat de zeeslag plaats vond.

Als het nu al een rondedansje waard is… in 2020 dan zeker!