Na een voorspoedige reis kwamen we ‘s avonds om kwart voor tien aan in Sydney, waar we de eerste drie dagen zouden blijven. De eerste dag was het Australian Day, een belangrijke feestdag.

Voor de meesten een vrije dag, dus het was overal druk en gezellig. We bezochten de belangrijkste haven met de beroemde Sydney Harbour Bridge en het operahouse. We zijn over de brug gelopen en in een van de pijlers zijn we naar boven gegaan voor een prachtig uitzicht over de haven en het centrum van de stad. Er was veel informative en een video over de bouw van de brug. Er waren veel boten op het water en midden op de brug werden we getrakteerd op een vliegshow. ‘ s Avonds werd de dag afgesloten met een vuurwerk aan Darling Harbour.Operahouse

Sydney is een multiculturele stad. Veel Chinezen en mensen uit India. We vroegen naar een bushalte aan een politieagent met een tulband op i.p.v. een politiepet. Waarom niet? De tweede dag gingen we het water op. De eerste ferry namen we naar oost en we bezochten Kakatoo eiland. Dit eiland is het grootste eiland in de haven en was van 1839 tot 1869 een gevangenis. Er werden veel boten gemaakt. Daarna namen we de boot naar het westen tot aan Manly. De haven van Sydney is erg groot. Het is een natuurlijke baai diep landinwaarts.

De derde dag zouden we naar de Blue Mountains gaan, maar dit hebben we uitgesteld tot het einde van de reis. Dan willen we nog twee dagen in Sydney zijn. We hebben nog rondgelopen langs Darling Harbour en in de Rocks. Dit is de oudste wijk van Sydney, nu een wijk met veel galleries en trendy winkels. ‘ s Middags gingen we naar het Aquarium en hadden we een voorproefje van wat we bij het Great Barrier Reef zullen gaan zien.

Harbour bridge

Morgen vertrekken we met de trein naar Canberra.

Canberra

De trein naar Canberra vertrok al om 6.58. Vroeg op dus. De trein was erg comfortable. De reis duurde ongeveer anderhalf uur. We zijn lid geworden van de Youth Hostel Association, want dat geeft veel kortingen op hostels, trein- en busreizen. De bus van het station naar het centrum stopte dichtbij het hostel in Canberra. Canberra is de hoofdstad van Australie en ‘s middags bezochten we het parlementsgebouw, het duurste gebouw in Australie. Misschien omdat het zondag was, maar we konden het gratis bezichtigen. Het is een erg mooi gebouw, heel modern. We zaten in de 1e en 2e Kamer en mochten overal rondlopen.

Hierna gingen we naar het oude parlementsgebouw. Dit was gesloten, maar we gingen erheen omdat achter dit gebouw de ‘ tent embassy’ van de Aboriginals is. Het is een sort protestbeweging dat erg lijkt op de Occupy beweging. Het is een groot tentenkamp en het bestaat al sinds 1972. Het vuur dat er brandt is sindsdien niet uit geweest. Er wonen mensen permanent, maar omdat het Australian Day was, en veel mensen een lang weekend hadden, was het kamp nu veel groter. Er is ook een keuken en alles is aanwezig voor langdurig verblijf. We spraken met een vrouw, die daar ook al een poos woont, geen Aboriginal, maar een blanke vrouw, en zij vertelde ons over het kamp. Helaas zagen we er nauwelijks Aboriginals, maar is het meer een blanke protestbeweging (veel hippie-achtigen) dan een protest van de Aboriginals zelf.