Adelaide en de Ghan

De Great Ocean Road was echt een belevenis met als hoogtepunten de enorme rotsformaties bij de zogeheten ‘ Twaalf Apostelen’ en Cape Ottway, waar we veel koala’s in de bomen zagen zitten.

Na de Great Ocean Road was het nog een heel eind rijden naar Adelaide, maar we stopten nog voor Adelaide om te overnachten. Eigenlijk hadden we een dag te weinig, maar ‘ The Ghan’ vertrekt deze tijd van het jaar alleen op zondag. We wilden Kangeroo Island bezoeken, maar wisten niet dat de ferry slechts twee keer gaat in de morgen. We kwamen een half uur te laat aan. Nu hadden we geen keus en reden door naar Adelaide. Hier hadden we nu tijd genoeg om ons hostel en onze tour in Alice Springs te boeken en de auto terug te brengen.

Adelaide is een erg leuke stad. Het doet wat Europees aan. Er is veel straatkunst. Hier begint de treinroute van ruim 3000 km. naar Darwin in het Noorden. De route heet ‘ The Ghan’ , eigenlijk ‘The Afghan’, omdat hij aangelegd is door Afghanen. Het symbool van de trein is een kameel, want de Afghanen namen hun kamelen mee en lieten die vervolgens achter in Australie. Vandaar dat men deze dieren hier nu tegen kan komen. We hebben ze nog niet gezien. Wel zagen we tijdens onze 24-uurs reis kangeroe’s, het nationale symbool van Australie. De treinreis was ook een belevenis. Dwars door de outback van Australie. Wij hadden geboekt tot Alice Springs, maar hij gaat door tot Darwin. In de trein hadden we leuk contact met een Engels echtpaar. Zij vertelden dat de trein niet helemaal door rijdt tot Darwin, vanwege overstromingen. Er gaat wel een bus. Ook het Kakadupark dat we willen bezoeken is slechts voor een deel open. In Alice Springs zullen we meer weten. We kunnen ook direct naar Cairns vliegen.

De Ghan is een luxe trein, onderverdeeld in secties. Wij zaten in sectie ‘ rood’ en wagen S. Elke wagen heft douche en toilet en deze werden goed schoon gehouden. Er is ook een restauratie waar we diner en ontbijt konden kopen en tussendoor drinken en snacks. Wanneer we voorbij een belangrijke plek kwamen, ging de trein langzamer rijden en kregen we informatie. Zo kwamen we voorbij de miljoenste ‘ concrete sleeper’, een betonnen biels. Daar hadden zee en mooi monument van gemaakt.